Alan Gilbert Learning Commons, University of Manchester (Interiors) Manchester, UK

The new public study space - which links the library, Learning Commons and the administrative heart of the campus at the University of Manchester - has been designed to give students a focal point for learning, offering a stimulating and comfortable 24/7 environment for study. With more than 1,000 flexible study spaces, Alan Gilbert Learning Commons provides an inspiring range of equipment and furnishings for individual and group study.

The principal sustainability objective was to minimise the building’s emissions of CO2. Heat loss will also be limited by high thermal insulation performance; natural ventilation is used where possible; heat recovery systems limit the amount of heating and cooling of fresh air; daylight is maximised and energy efficient appliances and systems will be used. There are also photovoltaic tiles on the roof, whilst solar thermal systems provide hot water for the café.

Client
Size
5,500 m2
Completion
2012

Images

Map

Related Projects

Nearby Projects