Rom Valley Way Romford, Essex, UK

Working on both the masterplan and detailed design, Sheppard Robson has drawn up plans to regenerate the former ice-rink site in Romford with a 650-home development. The project accommodates a range of tenures, including a significant PRS offer, within a series of mid-rise buildings that are knitted together by a pedestrianised street, and a generous series of public spaces. These pedestrianised routes will foster a sense of community, and will also connect the development to the nearby town centre.

The project consists of a mix of build-to-rent, market and affordable units, and is formed of eleven blocks that have been configured to create a new residential community, with generous public realm encouraging permeability through the site and improving pedestrian access to the neighbouring Queen’s Hospital.

The masterplan creates improved pedestrian access and cycle lanes, with a central ‘street’ that is activated by pocket squares and a series of facilities for the community. Permeability is further enhanced by a series of green spaces in between the blocks and around the perimeter of the site, which animates the edges of the development, and will include various facilities to support the community such as a local supermarket, doctor’s surgery, gym and café.

The varying sizes and shapes of the blocks — ranging from four to eight storeys — have been arranged to break down the mass of the development so it relates to the surrounding townscape. The configuration and height of the blocks allow sunlight into the courtyard spaces whilst also optimising daylight into the homes.

Client
  • Affinity Global Real Estate
Size
27,000 m2
Completion
2022

Images

Map

Related Projects

Nearby Projects