Lancaster University, Library Refurbishment Lancaster, UK

Sheppard Robson has led the design team carrying out this major refurbishment project for Lancaster University.

The original East Building, which dates from 1967, has been stripped back to its structural concrete frame and completely refurbished. The scheme also incorporates phased refurbishment works of the West Building (an extension added in 1997).

The project delivers a flexible, adaptable and technology-enabled working and research environment, a postgraduate study suite and a 36-person flexible teaching room. Lancaster University’s commitment to the environment and to a sustainable future inspired the approach towards redesigning the original 1960’s building. The design works within and with the existing building envelope celebrating the refurbishment nature of the project by making use of existing elements. A striking 1960s cast concrete staircase which had been concealed in the original building plan has now been opened up and made into a central feature of the new library.

Client
Size
14,500 m2
Completion
2015
Awards
  • North West Construction Awards - Shortlisted
  • North West Construction Awards - Shortlisted

Images

Map

Related Projects

Nearby Projects