High Road, Wood Green, N22 London, UK

For Lazari Investments, this £75m residential-led, mixed-use development in Wood Green brings together a variety of uses around a new public space, breathing new life into the high street whilst acting as a catalyst for the area’s wider regeneration strategy.

The project includes: 197 homes (with 40% affordable housing); a 134-key hotel; retail and restaurant units addressing the high street and courtyard; as well as workspace for local, emerging businesses to stimulate an energetic new pocket of London. The development is clustered around a new landscaped public space, which knits together a rich mix of uses, whilst providing respite from the bustle of the high-street. A courtyard—animated by the retail and restaurant facilities as well as affordable workspace at ground floor level—adds permeability through the site, connecting the development to its surroundings. For residents, this outdoor space is also complemented by two podium gardens and shared roof terraces with landscape design by Exterior Architecture.

The massing of the buildings—which gradually transition in scale—has been shaped around the area’s strategic urban plan, responding to both the liveliness and scale of the high street as well as the quieter, more residential character of Bury Road. The elevations of the residential designs vary in treatment, modulating the building form, and articulating the mass of the structures. The proportions and palette of materials have also been used to mediate between the different urban characters around the site, with the brick of Bury and Wymark Roads referencing the character of the nearby Noel Park conservation area.

Creating a grander scale along the high street, the double-height proportions of the north elevation follow the composition of the interlocking duplex apartments, ensuring all dual-aspect homes in this block east-west orientation and views. The hotel—to be operated by Whitbread—animates a secondary frontage to Wymark Avenue and Bury Road, and whilst not facing onto it directly, has a strong presence from the High Road. At the heart of the project, the design around the central courtyard adopts a lighter material quality to emphasise ground floor uses and residential entrances, helping define a lively and inviting shared space.

Client
  • Lazari Investments
Size
29,900 m2

Images

Map

Related Projects