Fitzroy Place (Offices), W1 London, UK

Fitzroy Place is the regeneration of a city block in London’s West End, on a key site in the heart of Fitzrovia. The mixed-use project consists of 291 residential units (237 market and 54 affordable), two significant new office buildings, retail/restaurant space and community facilities all focused on a new publicly accessible courtyard at its centre. The scheme replaces the former Middlesex Hospital yet retains its Grade II* listed chapel.

Sheppard Robson and Lifschutz Davidson Sandilands have collaborated on the detailed design of the commercial and residential elements of the scheme, each taking an office building and residential blocks to create a richness inspired by the variety of the streetscapes and frontages around the perimeter of the development.

Client
Size
13,050 m2
Awards
  • New London Architecture Awards - Shortlisted
  • British Council for Offices - Shortlisted
  • New London Architecture Awards - Shortlisted

Video

Fitzroy Place (Offices), W1

Understanding

Our approach was to consider the site (which was the largest Central London redevelopment at the time) as a collection of buildings and spaces that would integrate with the grain, scale and palette of Fitzrovia to become a natural addition to its much celebrated character. This authenticity help root the speculative One Fitzroy Place within the vibrancy of Fitzrovia.

Understanding

Design Process

Ideas were forged from an iterative design process and vibrant collaboration, principally with Liftschutz Davidson Sandilands (architects of the western blocks) and Gross Max (landscape architects). 

The design concepts were developed for two office buildings that were distinct but clearly from the same ‘family’, sharing an agreed palette and core architectural themes. 

Design Process

Successes

The success, both commercially and critically, is attributed to the attention to detail throughout all aspects of design, ranging from the choice of materials to the optimised floorplates.

The whole building was let to Estée Lauder, demonstrating the quality of the spaces and details as well as the flexibility and efficiency of the building’s plan. 

Successes

Images

Drawings

Map

Related Projects