Echo Street Manchester , UK

For client iQ, this new residential project is located in the city center and will provide 642 co-living bedrooms as well as 242 student bedrooms in an all-inclusive model, making it one of the first purpose-built co-living schemes in the UK and the first of its kind in Manchester. From studios and student clusters, to shared co-living units, premium apartments and accessible units, residents will have access to extensive indoor and outdoor amenity spaces, for working, socialising, dining and exercising.

The project is located on the outskirts of Whitworth Street conservation area, next to the gateway of Piccadilly and the North Campus of the University of Manchester and the design is characterised by three slim vertical elements, which are stepped to respect and mediate between the smaller scale buildings around Vimto Park to the west of the site, and the more diverse context to the east and south. The three towers (of 14, 20 and 26 storeys) are faced in a red-purple brick cladding to root them in the historic context, and joined together by two intermediate blocks (of 9 and 13 storeys) in glass-reinforced concrete (GRC) panels to provide contrast and visually break up the mass.

Inspired by the immediate conservation context, the design has been conceived as a confident response that is rooted in Manchester’s spirit of progress and innovation. The building’s façade is made up of red brick with metal accents adding variation and texture, creating a contemporary interpretation of the conservation area’s character.

Internally, the co-living concept explores the blurring of lines between public and private uses, creating an opportunity to sculpt the amenity areas to promote a community feel. Inspired by the context, three design threads run through the interiors – Park (promoting green living and connection to Vimto Park), Brick (historic texture), Tech (future innovation). The residential units will be quiet, neutral spaces to feel inviting to short term tenants as well as provide personalisation for tenants who wish to curate their own spaces.

Size
32,800 m2
Completion
2021
Tags

Images

Drawings

Map

Related Projects

Nearby Projects