245 Hammersmith Road, W6 London, UK

Sheppard Robson’s new £115m building at 245 Hammersmith Road (formerly Bechtel House) creates a prominent architectural addition and sequence of new public spaces in the area’s Business Improvement District (BID).

The scheme provides 22,500m2 of flexible office space and 970m2 of retail space. Rather than being a single structure like the existing Bechtel House on the site, Sheppard Robson’s design reduces the mass of the development by forming the building from two parallel wings that are connected by a central core, which houses circulation space and services.

Client
  • Legal & General Investment Management Ltd / Mitsubishi Estate Co
Size
32,592 m2
Completion
2019

Understanding

We thought very carefully about rooting the development within its civic setting and how we could bring an underused public space back to life.

Rather than being a single structure like the existing Bechtel House on the site, Sheppard Robson’s design reduces the mass of the development by forming the building from two parallel wings that are connected by a central core, creating opportunities for vibrant green and civic spaces to be integrated throughout.

Design Process

An understanding of how to use public space to give the project a civic quality was developed in conjunction with designing a building that was efficient and visually assertive.

The external form of the building is characterised by the use of angled anodised aluminium window surrounds, which have been specified to create a dialogue with the architectural language of the adjacent Conservation Area where terracotta brick is commonplace.The angled aluminium panels in the façades are tailored to their orientation, minimising solar gain and providing dynamic elevations which respond to the changing levels of light during the day.

Successes

The interior concepts by ID:SR have been designed with the development’s civic setting in mind. The ground floor functions as an extension of the public piazza, evoking a generous civic hall, while featuring a variety of more intimate settings to promote collaborative working. The interior draws on the English tradition of Arts and Crafts fused with industrial heritage, reflecting the history of the Hammersmith neighbourhood. The use of raw materials—as featured in the open-grid metal ceilings and lighting details—melds with hand-crafted furniture to create an atmosphere that is at once familial and industrial.

Images

Drawings

Map

Related Projects